Helsinki

+358 40 9008 100

matti.ahola(a)televicon.fi

Valokuitu – Tulevaisuuden takuu

Miten voi hiustakin ohuempi lasi kuljettaa uskomattoman määrän informaatiota Utsjoelta New Yorkiin silmänräpäyksessä, valon nopeudella. Niinpä niin. Nimensä mukainen on tuo valokuitu, ja edelleenkin monille hieman mysteeri.

​Valokuidun kehittäminen ja testaaminen alkoi Yhdysvalloissa 1950 luvulla. Mutta vasta 1970 luvulla saavutettiin ensimmäinen läpimurto tekniikassa. Suomessa ensimmäiset koeasennukset tehtiin 1970 puolen välin jälkeen, ja 1980 luvulla valokuitujen asennukset maalla, ilmassa ja merellä alkoivat hiljalleen lisääntyä.

Maailmanlaajuinen valokaapeliverkko yhdistää tällä hetkellä kaikki maanosat ja kansat keskenään. Merien pohjaan on upotettu valokuitua
tuhansia ja tuhansia kilometrejä. Katso merien valokaapelit www.submarinecablemap.com.

Yleisimmät valokuitukaapelit sisältävät 4 – 192 kappaletta yksittäistä valokuitua. Kuidun ydin on yleensä lasia, harvemmin muovia. Kaikki valokaapelin sisällä olevat yksittäiset valokuidut on suojattu erilaisilla päällysteillä tarkoituksena suojata varsinaisia herkästi vioittuvia kuituja. Laservalolla siirretään tietoa toisen pään lähettimestä toisen pään vastaanottimeen valon nopeudella.

Tällä hetkellä valokaapeli on ainoa tulevaisuuden kasvavaan tiedonsiirtoon, ja sen suuriin haasteisiin mahdollistava tekniikka. Älykodit ja viidennen sukupolven mobiiliverkko 5G tarvitsevat valokuitua, jotta ne toimisivat moitteetta.

Valokuitu on nopein ja luotettavin tapa tuottaa kuluttajille toimivia palveluita. Eri palveluidentuottajien tavoitteena on tuoda valokuitu lähelle kuluttajaa kotiin asti. Näin voidaan hyödyntää nykyinen 4G, ja uusi 5G parhaalla mahdollisella tavalla.