Helsinki

+358 40 9008 100

matti.ahola(a)televicon.fi

Herätys suunnitelijat, rakennusliikket, valvojat, ja ennenkaikkea rakennuttajat / tilaajat

2010 keväällä suurehkolta rakennusliikkeeltä tuli tarjouskysely pääkaupunkiseudulla rakennetun kiinteistön yleiskaapelointiverkon mittauksiin. Kyseessä oli uudisrakennus, jossa rakennusliikkeen alihankkijana oli sähköliike, jolle taas telekaapeloinnit oli kytkenyt alihankkijana toiminut pienempi sähköliike. Mitattavaksi haluttiin kaikki parikaapeloinnin Cat6 huoneistorasiat, sekä telejakamosta huoneistoihin asennetut nousukaapeloinnit. Valokuituja ei ollut tarvetta mitata, mikä herätti hieman ihmetystä. Minulle ei koskaan selvinnyt miksi tämä kyseinen rakennusliike otti TelePatroliin yhteyttä. Toisaalta se ei minua silloin kiinnostanutkaan. Minua kiinnosti enemmänkin tämän rakennetun Cat6 – parikaapeliverkon laatu.

Kun 1990-luvulla alettiin HPY:ssä ( nyk. Elisa ) panostamaan ethernet-kaapelointiin, niin meitä asentajia koulutettiin viimeisen päälle. Teroitettiin sitä, että jokainen rakennettu sisäverkko on mitattava sillä hetkellä olevien standardien mukaan. Koulutuksessa ja sittemmin asennuksissa ei mitään jätetty sattuman varaan. Opittiin, että laatuun tuli panostaa, tai muuten seurasi ongelmia.

Ongelmia tosiaan sitten tässä suurehkossa uudisrakennuksessa ilmeni. Todettiin, että yksikään olevista linjoista ei toimisi, kun asunnot reilun viikon päästä luovutettaisiin käyttäjille. Oli toimittava ripeästi. Oli saatava asentajia pikaisesti korjaamaan ala-arvoisesti rakennettua Cat6 parikaapeliverkkoa. Asennustehtävä ei ollut helppo. Huoneistoissa oleviin telerasioihin ei juurikaan työvaroja oltu jätetty, eli uuden liittimen asentaminen oli hankalaa. Työ saatiin kuitenkin kunnialla tehtyä. Liittimiä vaihdettiin parin päivän aikana lähemmäs 1500 kappaletta. Verkko mitattiin, ja dokumentit luovutettiin rakennusliikkeelle.

Jo vuosia aikaisemmin olin todennut telerakentamisen tason Suomessa. Tämä kyseinen tapaus kuitenkin herätti minut ensimmäisen kerran tosissaan miettimään, että mitä kaikkea uudisrakentamisessa, tai vanhojen kiinteistöjen saneeraamisessa voikaan tapahtua.

Ollessani TelePatrol Oy:n toimitusjohtajana ja pääomistajana minun oli vaikeaa puuttua toisten tekemiin virheisiin. En halunnut itsestäni sellaista kuvaa, joka arvostelee muiden tekemää laadutonta asennusta. Jonkin verran jouduin tilanteisiin puuttumaan, mutta riitoja pyrin aina välttämään. Kun sitten vuoden 2018 alussa pitkän pohdinnan jälkeen perustin oman yrityksen TeleVicon Oy:n, niin tilanne helpottui. Pääsin heti täysipainoisesti ilman mitään omantunnontuskia tekemään juurikin sitä työtä, mistä olin toistakymmentä vuotta haaveillut. Konsultointia taloyhtiöille jo siinä vaiheessa kun telerakentamisen hankesuunnitelma on aluillaan. Tarkoituksena välttyä virherakentamiselta, ja tuloksena taloyhtiölle koituvat mahdolliset suuretkin säästöt.

Eli tässä sitä nyt ollaan! Hyvät päättäjät. Telerakentamiseen liittyen keskustelen mielelläni menneistä ja tulevista.